Bel voor een afspraak 0162 - 69 39 91
MENU

Fysio- en Manuele
therapie Vrachelen

Looptraining bij claudicatioklachten

Claudicatio Intermittens is een ziekte waarbij, door afzetting van vet en verharding of verkalking van de slagaders in de benen, onvoldoende aanvoer van zuurstofrijk bloed naar de beenspieren ontstaat. De klachten openbaren zich vooral bij fysieke inspanning, wanneer de benen extra zuurstof nodig hebben. Door de vernauwing in de bloedvaten kan het bloed de benen niet bereiken. Hierdoor ontstaan klachten zoals krampen in kuit of bovenbeen. In rusttoestand nemen de klachten dan weer af. In de volksmond wordt claudicatio intermittens ook wel ‘etalagebenen’ genoemd.

Symptomen van claudicatio

  • pijn, kramp, vermoeidheid, gevoelloosheid en andere vervelende sensaties zoals een zwaar, klemmend gevoel in het been, optredend bij inspanning en afnemend als men even stilstaat. hoe zwaarder de inspanning hoe erger de pijn.
  • huidtemperatuur van een voet is duidelijk lager dan van de andere voet.
  • verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei
  • koude voeten
  • verdwijnen van haargroei op voeten en tenen en van de onderhuidse vetlaag in de benen

Therapie

Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.

Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema is er op gebaseerd dat u leert door de pijn heen te lopen, waardoor de maximale loopafstand toeneemt. U moet het zo zien dat de snelweg door de vernauwing van de bloedvaten verstopt zit en dat u door te trainen de sluiproutes gaat ontwikkelen.

Looptherapie in het kort:

  • vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen.
  • het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining.
  • lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.