Bel voor een afspraak 0162 - 69 39 91
MENU

Fysio- en Manuele
therapie Vrachelen

Hand- en polstherapie

De hand en pols zijn complex gebouwd. Ze worden aangestuurd door diverse zenuwen en hebben een diversiteit van spieren, pezen en botten die beweging en kracht geven. Zij zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of met de juiste precisie.

Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, overbelasting of slijtage kunnen er klachten ontstaan die u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door een ervaren hand- en polstherapeut is dan zeer belangrijk.

Wat is hand- en polstherapie?

Hand- en polstherapie houdt zich bezig met het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid.

De hand- en polstherapeut verzorgt het revalidatieproces na een operatie, maar kan ook conservatief (als er geen operatie heeft plaats gehad) behandelen. Categorisch zijn er 5 oorzaken die een reden kunnen zijn om een behandeltraject te starten:

  • Traumatisch: kneuzing, botbreuken, sportblessure, peesletsel, bandletsel, mallet finger, skiduim, vinger uit de kom.
  • Verstoorde belastbaarheid: pols- of duiminstabiliteit, ziekte van Quervain, onduidelijke polsklachten, tennis-/golfarm, roeierspols.
  • Voorkomen of uitstel van een operatie: CMC1/duimbasis en andere artroseklachten, Triggerfinger, Carpaal Tunnel Syndroom.
  • Na een operatie van een aandoening: peesschede release bij ziekte van Quervain, artrose, Dupuytren.
  • Neurologische aandoeningen: na een CVA/herseninfarct, Carpaal Tunnel Syndroom, overige zenuwbeklemmingen.

Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillende behandelmogelijkheden, die altijd precies afgestemd worden op uw klachten en beperkingen. Het streven hierbij is om u weer zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

Waarom naar de hand- en polstherapeut?

Hand- en polstherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten, die zich hebben toegelegd op de behandeling van hand, pols en arm.

Kennis van specifieke aandoeningen, wondgenezing en een uitgebreide anatomische kennis van de hand en pols is hierbij vereist. Daarnaast heeft de hand- en polstherapeut kennis van de hand- en pols chirurgische operatietechnieken en herkent hij de mogelijke complicaties.

Samenwerking

Hand- en polstherapie kan een langdurig en intensief traject zijn, waarbij uw medewerking van groot belang is. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan ook de duur van de therapie variëren.

Bij de hand- en polstherapie gaan we voor een zo efficiënt en optimaal mogelijke aanpak. Uw eigen motivatie om thuis door middel van oefeningen, aan uw herstel te werken, is echter net zo belangrijk!